baterii, acumulatori, dba, reciclare

Conform H.G. nr. 1132/2008 termenul de „baterie și acumulator” este definit ca fiind orice sursă de energie electrică generată prin transformare directă a energiei chimice, fiind constituită din una sau mai multe celule primare (nereîncărcabile) sau din una sau mai multe celule sendare (reîncărcabile).

Din punct de vedere al codurilor de deșeuri din H.G. 856/2002, deșeurile din baterii și acumulatori (DBA) sunt clasificate astfel:

  1. baterii cu plumb;
  2. baterii cu nichel - cadmiu;
  3. baterii cu conținut de mercur;
  4. baterii alcaline (cu excepția celor cu conținut de mercur);
  5. alte baterii și acumulatori;
  6. electroliți colectați separat din baterii și acumulatori.

Bateriile (dar și acumulatorii) sunt utilizate atât de către consumatorii casnici, cât și de cei industriali, fiind folosite în punerea în funcțiune a diverselor echipamente electrice și electronice (spre exemplu: jucării, comenzi la distanță, telefoane mobile, laptopuri).

Mii de tone de emisii de CO2 ar putea fi evitate dacă România și-ar îndeplini obiectivele de reciclare!

Deșeurile din baterii și acumulatori – DBA – conțin substanțe chimice toxice și metale grele, iar aruncarea necontrolată a acestora în coșurile cu gunoi menajer, duce la poluarea solului și a apei , iar dacă solul și apa sunt contaminate, oamenii și mediul înconjurător vor fi afectați.

Reciclarea este o modalitate excelentă de a ajuta la protejarea mediului. Fiecare baterie plasată într-un coș de reciclare va fi eliminată, iar materialele rezultate vor fi refolosite.

Sortarea bateriilor este de mare ajutor în întreg procesul de reciclare dat fiind faptul că acestea conțin diferite substanțe chimice și metale grele, cum ar fi litiu – ion (utilizate în bateriile de laptop), zinc (utilizat în bateriile AA) sau nichel – cadmiu (utilizate în acumulatorii sculelor electrice).

Sortarea bateriilor și acumulatorilor în funcție de substanțele chimice conținute înseamnă că mai mult din materialul original poate fi recuperat pentru a fabrica noi produse.

Există diferite moduri de reciclare a bateriilor, însă toate au un scop comun – recuperarea materiei prime utilizate astfel încât să poată fi refolosită în fabricarea unoi noi produse.

Mai jos sunt prezentate câteva tipuri comune de baterii și acumulatori, precum și diferite moduri de utilizare a materialelor recuperate:

Utilizarea bateriei - Mașini, stivuitoare; Materiale recuperate - plumb, polipropilenă și gips (din acid); Utilizări potențiale - baterii cu plumb acid, carcase pentru baterii - alte produse, agricultură și alte industrii (umplutură pentru plăci de gips-carton și praf de spălat).
Utilizarea bateriei - Instrumente electrice; Materiale recuperate - nichel, oțel, cadmiu; Utilizări potențiale - placare metalică, industria oțelului, baterii - utilizare restricționată
Utilizarea bateriei - casnice; Materiale recuperate - oțel, zinc, mangan; Utilizări potențiale - industria oțelului, multe aplicații industriale.
Utilizarea bateriei - telefoane mobile; Materiale recuperate - nichel, oțel; Utilizări potențiale - Industria siderurgică
Utilizarea bateriei - laptop-uri; Materiale recuperate - cobalt, oțel; Utilizări potențiale - electronice, baterii, producția de vopsea, industria siderurgică.